baby grå handduk
Textil

5 skäl varför du ska köpa en ekologisk bambuhandduk

Har du fortfarande bomullshanddukar hemma i badrummet? Då kan det vara dags att tänka om. Allt eftersom det blir viktigare att ha en hållbar livsstil blir det också viktigare att tänka nytt. Badrummet är inget undantag. Vi ger dig ett par skäl varför du ska köpa en ekologisk bambuhandduk istället för en klassisk bomullshandduk nästa gång du handlar textiler.

Bambu är hållbart

Bambuns kanske absolut starkaste egenskap är hållbarheten. Växten är vida känd för att kunna växa så mycket som en halv decimeter – på bara 24 timmar. Faktum är att bambu är världens snabbast växande växt. Detta i kombination med att slippa konstgjorda metoder gör tillverkningen av bambu handdukar särskilt hållbar. Som en bonus behöver bambuväxten dessutom inte planteras på nytt eftersom nya skott växer ut från de gamla skotten. Bra för dig och riktigt bra för vår planet.

Bambu motverkar svamp

Men man kan ju undra, varför passar bambun så bra i just textiler? Svaret ligger i de fina fibrerna. Bambuväxtens fibrer har nämligen anti-bakteriella egenskaper vilket gör att de förhindrar uppkomst av svamp inuti materialet. Detta gör att du kan använda din ekologiska bambu handduk flera dagar i rad samtidigt som du slipper tvätta dem lika ofta som vanliga handdukar. En garanterad win-win både för dig och för miljön.

hållbar bambu hamam handuk
Bambuhanddukar är extra mjuka och lena – precis som handdukar förväntas vara

Bambuhanddukar torkar snabbare

Men bambuns häftiga egenskaper stannar inte där. Vad som är särskilt coolt med bambun är att den absorberar fukt mycket bättre än bomull. Så pass bra att när den omvandlas till tyget i ett badlakan, förstår du snabbt hur perfekt den är som snabbtorkande handduk när du torkar dig efter en dusch. Eftersom en bambuhandduk torkar så pass snabbt behöver du inte oroa dig för att den kommer lukta illa några timmar efter att du hängt upp den.

 

Mjukare än vanliga handdukar

Ytterligare en fin egenskap med bambun är hur mysigt mjuk den blir i textiler. Bambuns cellulosa har nämligen en silkeslen yta som tillåter luften att smidigt passera både ut och in. En ren fröjd för din hud helt enkelt. Denna mjukhet gör att den passar minst lika bra att väva in i andra typer av typer, exempelvis för att göra barnkläder eller sängkläder. Många eko bambuhanddukar är gjorda av en mix av bambu och bomull för att göra dem optimalt mjuka att använda.

 

Allergi- och hudvänlig

Om du, precis som så många andra i vårt kalla land, har känslig hud – är en ekologisk bambuhandduk ett klokt val. Tack vare att de är naturligt mjuka behöver du inte skrubba huden så hårt, något som tenderar att skapa irritation och i förlängningen torr hud. Är du dessutom känslig mot syntetiskt material behöver du inte oroa dig för bambu.

 

Vi har Hamam och ekologiska bambuhanddukar